Jak funguje podlahový konvektor a jaké jsou jeho výhody?

Rozhodujete se, zda pořídíte jako typ vytápění podlahový konvektor nebo vsadíte na elektrické podlahové vytápění? Pojďme se podívat, kde se to vyplatí, kde ne a na jakém principu vlastně podlahové konvektory pracují.

Jak to funguje?

Jste rozhodnuti, že se v dané místnosti nebude vyskytovat žádné otopné těleso? Pak máte dvě možnosti – zvolit buď elektrické podlahové topení – rozvod je jednoduchý, ale musíte počítat s rozdílným efektem podle podlahového materiálu, musí být optimálně aplikována podlahová izolace atd.) nebo právě podlahové konvektory.

Podlahový konvektor a podlahové topení mají pouze jeden základní společný znak – základní instalaci a umístění – ano, v podlaze. Zatím, co elektrické podlahové topení rozehřeje krytinu na určitý počet stupňů, podlahový konvektor aktivně předává teplý vzduch přímo do prostoru. V podlaze je instalováno něco jako „průduch“, který tvoří teplovzdušnou clonu. Přes tuto clonu se nedostane žádný chlad. Pokud je podlahový konvektor vybaven také funkcí chlazení, lze jím nahradit klimatizaci.

Z čeho se skládá?

Podlahový konvektor má několik hlavních částí:

  • Žlábek v podlaze
  • Tepelný výměník
  • Ventilátor (není zcela vždy)

Někdo nabízí žlaby na míru, tudíž se kromě klasických obdélníkových tvarů setkáte i s obloukovými žlaby. V podlaze je zabudovaný takzvaný topný registr. Podlahový konvektor funguje na bázi převádění studeného vzduchu na teplý. Do tepelného výměníku se dostává chladný vzduch z dané místnosti, ten se ve výměníku ohřeje a vystoupá opět vzhůru. Výše uvádíme, že součástí tepelného konvektoru je ventilátor. Ten ale není podmínkou. Pokud jej ale nemáte, teplý vzduch se do interiéru dostává pomaleji.

Žlábek v podlaze je samozřejmě zakryt – a to mřížkou a nášlapnou vrstvou. Nemusíte se tedy bát, že do žlábku šlápnete a poraníte se, ať už vy nebo vaše děti.




Komentujte jako první

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zobrazována


*