Odškodnění dopravní nehody v pracovní době: víte, jak postupovat?

Odškodnění dopravní nehody v pracovní době: víte, jak postupovat?

K dopravní nehodě může dojít i v rámci vykonávání pracovních povinností. Jak ale v takovém případě postupovat ohledně odškodnění?

K dopravní nehodě může dojít v pracovní době

Existuje spousta zaměstnanců, kteří mají řízení vozidla v náplni práce. Dopravní nehoda v pracovní době tak není něco výjimečného a dojít k ní může prakticky kdykoliv a kdekoliv. V případě nezaviněné dopravní nehody se zraněním zpravidla zaměstnanec může žádat odškodnění újmy na zdraví. 

Poškozený zaměstnanec přitom může žádat odškodnění zranění z pracovního úrazu nebo odškodnění z povinného ručení vozidla viníka nehody. Jaká možnost je pro něj výhodnější? 

Můžete si vybrat

Z rozhodnutí Nejvyššího soudu vyplývá, že zaměstnanec, který utrpí pracovní úraz následkem řízení dopravního prostředku, si může vybrat, z jakého titulu bude odškodnění uplatňovat

V praxi se lze mnohdy setkat s tím, že někteří zaměstnanci upřednostňují řešení odškodnění z povinného ručení vozidla viníka nehody než z titulu pracovního úrazu, jelikož nechtějí řešit finanční odškodnění prostřednictvím svého zaměstnavatele. 

Co je výhodnější?

Z odškodňovací praxe vyplývá, že především při vážnějším zranění zaměstnance je výhodnější řešit odškodnění z povinného ručení dle občanského zákoníku místo řešení prostřednictvím pracovního úrazu. 

Tento důvod spočívá v odlišném výpočtovém mechanismu odškodnění trvalých následků, které obvykle vychází ve vyšší finanční částce podle občanského zákoníku než podle zákoníku práce. 

Ideální je proto obrátit se na specializovanou advokátní kancelář, která provede oba výpočty a navrhne vám nejlepší a zároveň nejvýhodnější řešení. 
Více informací ze světa odškodnění dopravních nehod najdete na www.odskodneninehody.cz.




Komentujte jako první

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zobrazována


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..