Tip na investici? Volte zlato!

Tip na investici? Volte zlato!

Hledáte-li možnosti, kam byste mohli vložit finance, jež se vám dosud jen válejí na bankovním účtu, pak vězte, že se vyplatí zvolit zlato v podobě certifikovaných cihliček a mincí. Najde se totiž hned několik důvodů, proč je právě tento drahý kov ideální investiční příležitostí.

O zlato panuje rekordní zájem

Tuzemští prodejci v letošním roce hlásí rekordní zájem o investiční zlato. Jde totiž o bezpečnou formu investice, na které neproděláte, ba spíše naopak. Zatímco například při nákupu akcií můžete klidně přijít o desítky procent vložených peněz (ale také lze samozřejmě vydělat horentní sumy peněz, budete-li mít štěstí), zlato je v tomto směru vysoce stabilní. A nejenže jeho cena v dlouhodobějším horizontu neklesá, ba naopak stoupá, tudíž se i na něm dá za určitých okolností poměrně solidně vydělat. Zásadní je však ochrana peněz před inflací, z tohoto důvodu je zlato mimořádně oblíbené u investorů, kteří nechtějí, aby jejich finanční prostředky ztrácely na své kupní síle v důsledku zdražování cen zboží a služeb a nutnosti emisí nových bankovek do oběhu.

V posledních letech lze v Česku vysledovat určitý trend. Stále častěji totiž k nákupu zlatých slitků přistupují drobní střadatelé. Pavel Trtík, zakladatel renomovaného internetového obchodu zlate-mince.cz, k tomu říká: „Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě.“

Drobní investoři dávají přednost hlavně zlatým cihličkám o hmotnosti do 5 gramů. Kromě toho se soustřeďují rovněž na zlaté mince. Aktuálně u nich vedou zlaté dukáty, na nichž je Karel IV., historicky nejvýznamnější český panovník. Ve zmíněném eshopu a dalších vybraných obchodech jsou pak k dostání třeba také rakouské zlaté mince Wiener Philharmoniker, leckde už dokonce v nejnovější sérii z roku 2021.

Zlato a DPH

Pakliže stále váháte, zda zvolit zlato, stříbro či jiné komodity, může pro vás být zajímavá ještě minimálně jedna důležitá informace. Zlato je totiž výjimečnou investiční komoditou, protože při nákupu není zapotřebí počítat s daní z přidané hodnoty, zatímco třeba stříbro platbě DPH ve výši 21 % podléhá, což má za následek, že jeho popularita v poslední době klesá, a to právě na úkor investičních zlatých slitků a mincí.

Zlaté slitky v ČR

V Česku zlaté cihličky nikdo neprodukuje, tudíž je prodejci dovážejí ze zahraničí. Hlavně se jedná o Německo, Rakousko a samozřejmě také Švýcarsko. Oblíbené jsou kupříkladu švýcarské zlaté slitky Argor Heraeus, které ve srovnání s konkurencí zaujmou osobitým designem a příznivější cenou, což z nich dělá u investorů velký hit.

Zlato z českých obchodů začíná být mimořádně populární u slovenských investorů. Poplatky za převody měn u bank jsou dnes už zcela minimální, většina slovenských prodejců navíc nedokáže nabídnout tak atraktivní ceny jako ti čeští. Když připočteme, že přímo u hranic funguje několik klasických kamenných poboček (namátkou třeba ve Vsetíně), kde lze provést osobní nákup, pak se není čemu divit. Daleko pohodlnější formou je samozřejmě koupě přes internet, eshopy jsou dnes už plně schopny provést kompletní obchod, a to včetně bezhotovostních plateb. Pro vás osobně bude nákup investičních zlatých cihliček a mincí stejně pohodlnou záležitostí, jako když si přes eshop kupujete třeba novou obuv. Jen s tím drobným detailem, že zde investujete do své budoucnosti a staráte se o zajištění svých finančních prostředků před případnou vlnou vysoké inflace, jež by klasické bankovky mohla ze dne na den klidně úplně znehodnotit. A z minulosti víme na několika příkladech ze světa, že se to může stát.




Komentujte jako první

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zobrazována


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..