Jak postupovat při žádosti o půjčku bez registru?

Jak postupovat při žádosti o půjčku bez registru?

Osobní půjčky mnohým usnadnily a taktéž zpříjemnily život. Slouží totiž k řešení různých problémů, ale i k zaplacení vysněné dovolené anebo rekonstrukci rodinného domu či bytu. Vzhledem k tomu, že jsou osobní půjčky, ať už bankovní, nebo nebankovní, nezajištěné, nemusíte dávat v sázku majetek. Peněžní prostředky získáte, dokonce i když máte negativní záznam v registru dlužníků.

Pokud si myslíte, že je dobrý nápad požádat si o větší obnos a splnit tak všechny finanční cíle najednou, potom jste na omylu. Podniknutí takového kroku vás totiž může (samozřejmě i nemusí) dostat do úzkých. Půjčka bez registru je lákavá, ale když si požádáte o částku vyšší, než kolik jste schopni měsíčně splácet, obrátí se takové rozhodnutí proti vám.

Před podpisem smlouvy o půjčce byste měli znát úrokovou sazbu nabízenou věřitelem a taktéž výši měsíčních splátek.

Zvolte si rozumně dobu splácení

Celková částka, kterou zaplatíte za půjčku (včetně úroků a poplatků), závisí na tom, jaká je výše jistiny, úrokové sazby, ba dokonce jaká je doba splácení. Věřitelé obvykle poskytují osobní půjčky s dobou splatnosti 60 až 72 měsíců. V případě, že se rozhodnete pro delší dobu splatnosti, sníží se měsíční splátka a naopak. Pohlídejte si ale úrokovou sazbu.

Zvolte si tedy dobu splatnosti úvěru s rozmyslem a ujistěte se, že jste schopni vypočítanou měsíční splátku řádně splácet.

Připravte si měsíční rozpočet a zahrňte do něj i měsíční splátku úvěru

Příprava měsíčního rozpočtu je velmi důležitá, dokonce vám pomůže při splácení osobní půjčky a plánování celkových financí. Při sestavování měsíčního rozpočtu do něj zahrňte vedle ostatních měsíčních výdajů, jako jsou náklady na potraviny, komunální služby, školné či poplatky za údržbu nemovitosti, také splátky půjčky.

V ideálním případě by vaše celkové měsíční výdaje, tedy včetně splátek půjčky, neměly přesáhnout 70 % vašeho měsíčního příjmu. Zbývajících 30 % byste totiž měli spořit, abyste si vytvořili jakousi finanční rezervu pro řešení naléhavých situací.

Nastavte si upomínky na splátky půjčky

Každý měsíc zřejmě uskutečňujete celou řadu plateb. Jestliže pro vás není snadné zapamatovat si datum splatnosti osobní půjčky, není nic jednoduššího než si nastavit trvalý příkaz, nebo si nastavit upomínku. Vyhnete se tak prodlení, a tím pádem i dalším nákladům. Často půjčka bez registru má ve smlouvě stanovené i poplatky za to, že máte prodlení při splácení.

Další variantou je automatické inkaso. V bankovním účtu si tedy nastavíte částku pro inkaso a bankovní či nebankovní instituce si sama strhne požadovanou částku v den splatnosti. Jediné, co si musíte pohlídat, je dostatečný zůstatek na bankovním účtu.

Udržujte si zdravé úvěrové skóre

Úvěrové skóre (taktéž kreditní skóre) určuje vaši úvěruschopnost. Jestliže chcete získat půjčku s dobrou úrokovou sazbou a výhodnými podmínkami, potřebujete k tomu i zdravé úvěrové skóre. Věřitel často používá kreditní skóre k určování úrokové sazby u půjčky, výše jistiny a taktéž doby splatnosti. Proto je udržování dobrého úvěrového skóre tak důležité.

Ani poté, co jste si vzali osobní půjčku, nesmíte být vůči svému úvěrovému skóre povrchní. Když si udržíte vysoké kreditní skóre, můžete potom požádat věřitele o prodloužení doby splatnosti půjčky či změnu termínů měsíčních splátek a podobně.

Vyberte si správného věřitele

Úroková sazba účtovaná věřitelem hraje zásadní roli při určování výše měsíční splátky osobní půjčky. Úrokovou sazbu nabízenou konkrétním věřitelem nemůžete ovlivnit, ale můžete si vybrat věřitele, který nabízí nejnižší úrokovou sazbu, což vám pomůže minimalizovat vaše měsíční náklady.

Nejnižší úroková sazba by však neměla být jediným kritériem při výběru věřitele. Stejně tak se zaměřte i na další faktory, jako jsou poplatky za zpracování, flexibilita splácení, kritéria způsobilosti osobní půjčky, poplatky za pozdní splátky atd. Zjistěte si, zda je možné odložit si v případě platební neschopnosti splátky.

Jak požádat o půjčku?

Prvně si ujasněte, jestli to má být nebankovní půjčka, nebo bankovní. Počítejte však s tím, že bankovní instituce mají přísnější podmínky, takže i s jedním negativním záznamem v registru dlužníků půjčku zkrátka nedostanete. Banky jsou v tomto ohledu poměrně přísné.

Nebankovní společnosti jsou sice také regulovány Českou národní bankou, nicméně si nastavují benevolentnější podmínky, takže nemusí nutně nahlížet do registru dlužníků a podobně. I když máte nějaký záznam v tomto registru, půjčka vám může být poskytnuta.

Co se týče žádosti, ta probíhá v současné době digitalizace prostřednictvím internetu, takže nemusíte nikam chodit. I nebankovní poskytovatelé mají propracované systémy, takže vyplníte osobní údaje, kontaktní údaje, měsíční příjem a částku, kterou si chcete půjčit. Odešlete žádost ke zpracování a vyčkáte, zda je vám schválena, nebo nikoliv. V případě kladné odpovědi se podepíše úvěrová smlouva (samozřejmě také online) a peníze jsou vám převedeny na váš bankovní účet. Proces je jednoduchý a rychlý, nemyslíte?




Komentujte jako první

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zobrazována


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..