Geodetické vytyčení a zaměření pro stavbu domu

Pokud se chystáte stavět rodinný dům, neobejdete se bez služeb kvalifikovaného geodeta. Na stavbě domu se s ním setkáte v několika fázích – od zaměření pozemku přes vytyčení stavby až po zaměření hotové budovy pro zanesení do katastru nemovitostí. V tomto článku se podíváme na jednotlivé kroky podrobněji a vysvětlíme, proč jsou důležité.

Postup geodetických prací při stavbě domu

Geodetické práce začínají zaměřením pozemku, pokračují vytyčením stavby a končí zaměřením hotového domu. Tento proces zahrnuje:

  1. Zaměření pozemku – Polohopisný a výškopisný plán je klíčovým podkladem pro projektanta, který zajistí, že dům bude umístěn správně vůči hranicím pozemku, komunikacím a inženýrským sítím.
  2. Vytyčení stavby – Geodet určí přesnou polohu základů a budoucích zdí přímo na pozemku. Tímto krokem začínají viditelné přípravy na výstavbu.
  3. Zaměření hotové stavby – Po dokončení stavby geodet zaměří skutečnou polohu domu a vyhotoví geometrický plán, který je nezbytný pro zanesení do katastru nemovitostí.

Jak probíhá zaměření pozemku pro projekt domu?

Nejprve probíhá bezplatná konzultace, při níž se domluvíte na všech detailech potřebných pro zaměření. Následně geodeti navštíví váš pozemek a provedou zaměření. Výsledkem je polohopisný a výškopisný plán, technická zpráva a katastrální mapa, které projektant využije při navrhování domu.

Vytyčení stavby a jeho průběh

Po obdržení projektové dokumentace od projektanta přichází na řadu vytyčení stavby. Geodet na pozemku fyzicky vyznačí důležité body, jako jsou rohy základů, pomocí kolíků a stavebních laviček. Tento krok je nezbytný pro zahájení stavebních prací a správné umístění stavby.

Zaměření hotové stavby

Po dokončení domu geodet zaměří jeho skutečnou polohu a vytvoří geometrický plán. Tento dokument je klíčový pro zapsání stavby do katastru nemovitostí, což je nezbytné pro právní uznání stavby a její kolaudaci.

Kolik stojí geodetické vytyčení a zaměření stavby?

Cena geodetických služeb závisí na velikosti pozemku, složitosti terénu a množství vytyčovaných bodů. Pro přesnou cenovou nabídku je ideální konzultace s geodetem, který vám nabídne řešení na míru.

Proč objednat geodetické služby u nás?

Visionplan-3D má více než 8 let zkušeností v oboru a za sebou přes tisíc realizovaných zakázek. Nabízíme flexibilní termíny, kvalitní výstupy a profesionální poradenství, které vám usnadní celý proces stavby. Pokud hledáte spolehlivého geodeta pro stavbu domu, obraťte se na nás pro nezávaznou konzultaci.




Komentujte jako první

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zobrazována


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..